Kawa nie tylko może nas rozbudzić. Odpowiednio przygotowana jest idealnym napojem, który w upalne dni przyniesie nam ochłodę. Jak przygotować kawowy ice shot i cafe affogato zdradził Jacek Dyszkiewicz z DeLonghi.

Cafe affogato

Cafe affogato to napój kawowy oparty na espresso, do którego Włosi dodają rodzimy rodzaj lodów waniliowych - gelato. Im później zaserwujemy kawę, tym szersza będzie warstwa kremowej pianki, powstała w wyniku połączenia roztapiających się lodów z gorącym napojem.

  • lody śmietankowe lub waniliowe

  • 2 porcje espresso

  • polewa karmelowa (opcjonalnie)

Do szklanki wlej gorące i mocne espresso. Następnie nałóż gałkę lodów. Lody można polać np. sosem karmelowym. Kawę należy podawać od razu.

Ice shot

Australijski ice shot to espresso podawane w wypełnionej lodem szklance (najlepiej do caffelatte). Po ponownym zmrożeniu topiącego się lodu otrzymamy konsystencję granity. Często na wierzch dodaje się gałkę lodów. Rezygnujemy za to z mleka, cukru, syropów smakowych czy śmietanki.

  • 2 porcje espresso

  • lód

  • gałka lodów waniliowych lub śmietankowych

Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem wlej espresso. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia i wstaw na godzinę do lodówki lub zamrażarki. Podawaj z gałką lodów.