Masz trochę rosołu z niedzielnego obiadu? Zamiast standardowo „przekształcać” go w zupę pomidorową, proponuję wykorzystać go jako wzmacniacz smaku do przepisu na kaszotto

Kaszotto z kurczakiem, kaszą pęczak i warzywami


Składniki:
500g filetu z piersi kurczaka lub indyka
1 lub 2 torebki kaszy pęczak
6-8 plasterków cukinii
1/2 czerwonej papryki
3-4 cienkie paseczki papryczki chili
(wg. preferencji, można też całkowicie pominąć)
1 ząbek czosnku
1/2 niedużej cebuli czosnkowej
pietruszka
bazylia - do smaku
wywar drobiowy - lub też po prostu rosół
2 łyżki oleju
łyżeczka szafranu
sól, pieprz

sekret w szczegółach:
Po pierwsze
Szafran - nada potrawie korzennego, głębokiego smaku

Po drugie
Kasza ugotowana al dente - jeśli Wam się uda ją ugotować w ten sposób, nie zamienicie jej już nigdy na ryż. Będzie smacznie i do tego bardzo zdrowo

Po trzecie
Rosół - nada potrawie odpowiedniej głębi, wydobędzie smak całej potrawy lepiej niż sam wywar drobiowy


Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy, i odstawiamy na chwilę. Na patelni szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz w pokrojony w paski czosnek. Po chwili dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka i smażymy przez ok 3-4 minuty do uzyskania złotego koloru. Następnie dodajemy zawartość jednej lub dwóch torebek (w zależności od ilości osób) kaszy pęczak i smażymy wszystko razem przez ok. 1 minutę ciągle mieszając. Całość szybciutko zalewamy gorącym wywarem drobiowym lub rosołem, do którego dodaliśmy szafran tak, żeby przykrył wszystko na wysokość ok 1 cm. Delikatnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok 5-7 minut. W tym czasie kroimy cukinię w plastry o grubości ok 0,5 cm, paprykę czerwoną  w paski. Dodajemy do naszej potrawy i pod lekkim przykryciem „gotujemy” aż do momentu, w którym kasza zmięknie - ok 18-20 minut powinno w zupełności wystarczyć. Pamiętajmy tylko o tym, żeby dolewać co jakiś czas wywar/rosół, bo jeśli zostanie wchłonięty przez kaszę, potrawa nam się przypali. W międzyczasie dodajemy sól, pieprz oraz plasterki chili do uzyskania pożądanego dla nas smaku.
 
Możliwe wariacje:
Pod sam koniec - na ok 6-7 minut możemy dodać 6-8 pomidorków cherry lub truskawkowych. W tym samym czasie możemy również dodać kilka łyżek stołowych zielonego groszku z puszki. Aby uzyskać nieco śródziemnomorski klimat
- możemy dodać np. krewetki ( ugotowane, bez ogonków)
- dodajemy je na ok. 6-8 minut przed końcem gotowania
Kaszę pęczak możemy zastąpić np. ryżem, ale pamiętając o tym, żeby skrócić czas gotowania pod przykryciem.

Foto: Michał Falkiewicz