Pieczona kaczka z batatami… brzmi strasznie - ale tak właśnie nie jest :) Przepis jest czasochłonny, lecz stanowczo polecam go na elegancką kolację w rodzinnym gronie. Szczególnie, jeśli chcemy wywrzeć wrażenie na naszych gościach.

pieczona kaczka z batatami na bukiecie sałat:

Składniki:
1 kaczka, o wadze około 2 kg
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka suszonego estragonu
sól (morska, himalajska – do wyboru)
pieprz
1 łyżka masła

DODATKI
1 większe jabłko
2 średniej wielkości bataty
bukiet sałat
1 czerwona papryka

Sekret w szczegółach:

Po pierwsze
Sprawdzone mięso, od zaufanego dostawcy

Po drugie
Weryfikacja przepisu z tym, co aktualnie „dzieje się” w piekarniku, żeby kaczki nie wysuszyć

Po trzecie
Dobrać odpowiednie dodatki, które dodadzą całości smaku
i wyglądu

Przygotowanie:
Kaczkę wkładamy do garnka, solimy, zalewamy zimną wodą i trzymamy ją przez około pół godziny. Po upływie 15 minut przewracamy kaczkę na drugą stronę. Po upływie 30 minut wyjmujemy kaczkę z wody i osuszamy. Następnie nożycami do drobiu odcinamy nadmiar skóry oraz kuperek. Nacieramy kaczkę pieprzem, solą, estragonem oraz majerankiem w ilościach, jakie lubimy oraz smarujemy całość dokładnie masłem. Można też wszystko wymieszać razem i takim „ziołowym” masełkiem nacierać kaczkę. Polecam do wnętrza kaczki włożyć jedno większe jabłko, pokrojone na mniejsze ćwiartki (z jabłka wykrajamy gniazda nasienne). Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Wkładamy kaczkę  do żaroodpornego garnka (zawsze grzbietem do góry). Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika, pamiętając o tym żeby naczynia nie przykrywać i pieczemy przez około 1/2 godziny. Po tym czasie przykrywamy garnek pokrywą, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez 2 godziny (w połowie pieczenia trzeba przewrócić kaczkę na drugą stronę). W międzyczasie możemy polewać wytopionym tłuszczykiem wierzchnią część kaczki. Na około pół godziny przed końcem pieczenia wyjmujemy jabłka. Kaczka jest gotowa - wyjmujemy z piekarnika i od razu podajemy. Odkrajamy udka, skrzydełka i piersi i układamy na talerzach - polecam talerze wcześniej lekko podgrzać. Bataty: piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Myjemy dokładnie, następnie osuszamy nasze bataty i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, przyprawami (zioła typu tymianek, oregano idealnie się do tego nadają). Wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy do miękkości przez około 20 minut .Sałata: polecam kaczkę ułożyć na bukiecie z rukoli, radicchio, sałaty lodowej i pokrojonej czerwonej papryki...


Foto: Michał Falkiewicz